I årtionden har svenska hus isoleras med glasull eller stenull och plastats in för att bli täta. Detta har gett upphov till sjuka hus och miljöer. Emissioner från mögel och bakterier i byggnadsmaterial, ofta orsakat av fukt, har gett negativa hälsoeffekter och svåra allergier.
Hampan, däremot, är klimatsmart. Den kommer från naturen och lantbruket och ger inget koldioxidavtryck, utan skapar istället nya arbetstillfällen och stärker Sveriges bruttonationalprodukt.
– Allt för många har allt för längre drabbats av fukt, mögel och allergier. Vi jobbar med hus som andas. Friska hus som är hälsosamma och energieffektiva att bo och leva i, säger Remi Loren, VD på Ekolution, och tillägger:
– Vi har ett nytt CO2-negativt byggsystem där vi isolerar med hampafiberisolering och hampakalk, en växt som svenska lantbrukare kan odla och dra nytta av när den gröna omställningen sker även i byggbranschen.
Remi Loren var överraskad och stolt över att Malmöföretaget lyckats vinna LRF:s pris för bästa marknadspotential, inför andra företag från den gröna näringen, där juryn bestod av tunga aktörer från byggindustrin.
– Detta pris gynnar många. Eftersom vi använder ett biologiskt material från lantbruket blir det en gröda våra bönder kan odla och få avsättning för, vilket gynnar företagandet på landsbygden, säger Loren.
Den råvara Ekolution använder är industrihampa som förädlas till klimatsmarta byggmaterial, ett byggsystem som är CO2-negativt eftersom växten redan som planta binder mycket mer kol än vad som används för produktionen och transporten av isoleringsskivan. En riktig kolsänka.
– Vi ser fördelar rakt igenom. Det är ett naturmaterial till skillnad från övriga syntetiska och mineralbaserade isoleringar. Den är behaglig att jobba med, har inga farliga fibrer som irriterar hud eller fastnar i andningsorganen. Hampafiberisolering hjälper också vår planet att binda koldioxid och bidra till ett bättre klimat, säger pristagaren.
LRF:s vd Anna-Karin Hatt var tydlig i sitt inledningstal när hon slog fast att svenskt skogs- och lantbruk många gånger har svaren och lösningarna på de utmaningar och behov samhället har. Det finns en stor upptäckarlusta och innovationskraft bland landsbygdens företag.
– Tack till er som tänker ett varv till och skapar nyfikenhet för hållbara och klimatsmarta lösningar. Det är ni som får oss att se möjligheterna att kunna fasa ut material och lösningar som är skadliga. Här har vi en lokalproducerad, biobaserad produkt som är på väg att hitta en marknad, säger Anna-Karin Hatt.