Här händer det

Foyen Advokatfirma och LFM30 bjuder in till inspirerande förmiddag.

Tipsa om nyhet

Anmäl dig till eventet

Datum: Torsdag 8 maj 2025

Tid: 08:30-13:00

Plats: Foyen Advokatfirma, Södergatan 22, Malmö

OBS! Endast för LFM30-medlemmar

Foyen Advokatfirma tillsammans med LFM30 bjuder in till en inspirerande förmiddag den 8 maj 2025. Foyen delar med sig av juridiska insikter och diskuterar frågor med koppling till LFM30:s arbete för en klimatneutral bygg-, anläggnings- och förvaltningssektor i Malmö.

LFM30-medlemmen Foyen Advokatfirma bidrar med sin expertis och vill tillsammans med deltagarna från LFM30-nätverket diskutera hur juridiken kan stödja branschens utveckling. Vi startar med en frukost och avrundar med en gemensam lunch.

OBS! Antalet platser är begränsat.

Välkommen att utforska branschens utveckling, få juridiska perspektiv och nätverka med branschkollegor.

Talare: Emma Gustafsson, advokat och partner och Marielle Pettersson, advokat.

Nya AB 25 och ABPU 25

BKK lanserade den 15 oktober 2024 utkast på nya standardavtal avsedda att ersätta AB 04 och ABT 06. Avtalen har getts namnen AB 25 och ABPU 25. Avtalen har varit ute på en remissrunda till och med februari 2025 och BKK har som målsättning att färdiga avtal ska lanseras sommaren 2025.

Vi kommer genom seminariet att gå igenom de största förändringarna i AB 25 och ABPU 25 jämfört med AB 04 och ABT 06 och klargöra vad man som beställare respektive entreprenör bör ha med sig vid tillämpningen av de nya standardavtalen.


Ida M Ulfsdotter, advokat och partner, och Anna Larsson, biträdande jurist.

Digitalisering i byggbranschen och behovet av nya avtalsvillkor samt EU:s Digital Decade:s relevans för byggbranschen

Digitaliseringen i byggbranschen

Digitala verktyg med olika grader av AI-stöd har skapat en efterfrågan på anpassade avtal från de som anammar kommande teknikskifte. Entreprenadbranschens standardavtal tyngs exempelvis av en lång historisk bakgrund med rötter i ingenjörsutformning och är helt utformade efter traditionell byggmetod och besiktning. Många strukturer i de befintliga regelverken har formats utifrån arbetssätt som med den teknik som är på frammarsch snart är historia. Hör mer om den teknik som är på gång och behoven av nya villkor för byggprocessen i allt från planering, projektering, upphandling, utförande, besiktning och tvistelösning.

EU:s Digital Decade – Vad har det för relevans för byggbranschen?

The EU Digital Decade, eller EU:s strategi för det digitala årtiondet, har tagits fram för att forma Europas digitala framtid fram till 2030. Strategin ska uppfylla EU:s mål om ett mer digitalt inkluderande, säkert och hållbart samhälle. Vägen till att uppnå dessa mål omfattar ett brett spektrum av investeringar, politiska initiativ och framförallt lagstiftningsåtgärder. Många av dessa ambitiösa europeiska regelverk har redan trätt i kraft och vi ger därför en kort beskrivning av de regelverk som kan vara relevanta för byggbranschen att känna till.


Talare: Christoffer Löfquist, advokat och partner, och Oscar Wackling, advokat och partner.

Cirkulärt byggande och återbruk

Cirkulärt byggande med ledord som minimera, återbruka, återvinna är idag en självklarhet för allt fler av byggbranschens aktörer. I en cirkulär byggprocess beskrivs det ofta hur exempelvis resurseffektivitet ska planeras in tidigt i processen vilket i sin tur ska öka bl.a. möjligheten att återanvända befintliga resurser, öka materialåtervinningen och minimera avfall. Men vilka möjligheter och utmaningar innebär ett cirkulärt byggande när det kommer till att anpassa byggprocessen till såväl standardavtalen som det upphandlingsrättsliga regelverket? Vilka myndighetsregler behöver man ta hänsyn till? Vi förklarar hur standardavtalen kan behöva anpassas och det upphandlingsrättsliga regelverket ska tillämpas.

Hej Ida och Emma. Ni jobbar som advokater på Foyen Advokatfirma.

Varför är juridiken relevant för bygg- och fastighetsbranschen?

– Juridiken är själva stommen som håller ihop samhället – även vår sektor. Den skapar stabilitet, tydlighet och förutsägbarhet i komplexa processer som ofta involverar många aktörer och stora investeringar.

Hur kan juridiken främja innovation och hållbar utveckling i vår bransch?

– Ett genomtänkt juridiskt ramverk kan faktiskt vara en motor för utveckling. När regler är tydliga och rättvisa kan företag våga satsa på nya lösningar, samarbeten och hållbara affärsmodeller utan att fastna i osäkerhet. Entreprenadrätten i Sverige är i mycket stor utsträckning avtalsbaserad, vilket innebär att det saknas lagstiftning när det kommer till köp av tjänster mellan näringsidkare. Parterna har därmed stora möjligheter att genom avtalet reglera hur regler ska tillämpas för att anpassa sin verksamhet för att uppnå ställda krav på exempelvis cirkulärt byggande och olika miljöaspekter.

Men uppfattas inte juridiken ofta som ett hinder snarare än en möjliggörare?

– Jo, det händer – men då handlar det ofta om hur lagar tillämpas och hur avtal formuleras, inte att de finns. Rätt använda kan juridiska verktyg ge förutsägbarhet, ansvarsfördelning och ramar för samverkan. Juridiken blir därmed snarare ett stöd än ett hinder.

Vad behöver bygg- och fastighetssektorn för att navigera i det här?

– Vi behöver avtal som är anpassade till dagens omställning – som främjar cirkularitet och klimatsmarta lösningar. Men lika viktigt är kompetens: att aktörer i branschen förstår sina rättigheter och skyldigheter, så att man kan arbeta hållbart och långsiktigt.

Hur ser ni på er roll i det här arbetet?

–Vår uppgift är i huvudsak att ge adekvata råd till våra klienter i komplexa situationer och att hjälpa våra klienter på bästa sätt för att de ska kunna möjliggöra sina visioner bl.a. kopplat till miljö- och hållbarhetsfrågor samt att kunna fatta välgrundade och affärsmässiga beslut.

Förslag till nyheter






    PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com