Resurseffektivitet och cirkularitet i byggsektorn har stort fokus, men utvecklingen är i ett tidigt skede och fortfarande småskalig. Ambitionerna inom sektorn är höga, krav från EU-regelverk, arbetet inom standardiseringen och konkreta projekt visar vägen. Hur kan vi skala upp och få de cirkulära flödena konkurrenskraftiga för att få fart på utvecklingen?
Marknadskrav är en helt central faktor i sektorns hållbara omställning. Höga, tydliga och långsiktiga ambitioner hos beställarna ger förutsättningar för materialleverantörer och andra aktörer att utveckla och investera i nya material, produkter och lösningar. Men hur ska kraven ställas för att stimulera och driva på den hållbara utvecklingen i ett livscykelperspektiv?
Renoveringar, underhåll och energieffektiviseringsåtgärder kan bidra till att hålla igång byggsektorn i det svåra konjunkturläget. Även ur ett resurseffektivitetsperspektiv är det viktigt att behålla, utveckla och förlänga livslängden på det som redan byggts. Vad finns det för potential i Sverige för dessa typer av åtgärder och hur växlar sektorn fokus i närtid? Och vad innebär de nya EU-kraven på nationella renoveringsplaner för byggnader?
Utvecklingen inom byggmaterialindustrin går på högvarv för att ta fram nya material, produkter, lösningar och byggsystem med lågt klimatavtryck. Marknadskrav tillsammans med kommande lagkrav från EU driver utvecklingen och arbete pågår inom standardisering för att stödja processen. Redan idag finns en mängd innovativa material och optimerade lösningar som kan växlas upp och implementeras i större skala. Här presenteras en rad exempel på nya, innovativa lösningar från byggmaterialindustrin.
Stockholmsmässan tillsammans med Byggmaterialindustrierna är en heldag där du ges möjlighet att lyssna på, samtala och nätverka med experter, innovativa företag, politiker, myndigheter och aktörer i bygg- och fastighetssektorn.
– Byggmaterial spelar en central roll för en långsiktigt hållbar samhällsbyggnad. Samverkan i hela värdekedjan är nyckeln till framgång i utvecklingen av bygg- och fastighetssektorn för att nå klimatmålen och andra hållbarhetsmål. Byggmaterialdagen har ett tydligt fokus på ny kunskap och det är en inriktning som kvarstår även i år. Vi har flera intressanta programpunkter på gång om de mest aktuella frågorna, säger Jenny Svärd, vd för Byggmaterialindustrierna.
LFM30 har blivit inbjudna utifrån sitt engagemang kring sin nya plattform Materialforum. På Byggmaterialdagen kommer LFM30:s ledningsordförande Embla Winge, PEAB, delta i panel, tillsammans med övriga klimatinitiativ, för att berätta mer om föreningens fokus på materialproducenterna.
– Syftet med Materialforum är att skapa en direktdialog mellan Byggentreprenörerna och materialproducenterna. Tillsammans behöver vi diskutera hinder och möjligheter med de förändrade produktionsmetoderna, som snabbt behöver komma på plats nu. Målet är att tillsammans ta fram en realistisk och skarp åtgärdsplan för den omställning till en fossilfri produktion som materialproducenterna står inför. Är du intresserad av att veta mer ska du definitivt dyka upp på Byggmaterialdagen.
Inledningstalare på Byggmaterialdagen är Ebba Busch. Hon kommer lyfta regeringens arbete för att främja svensk konkurrenskraft och möjliggöra klimatomställningen i näringslivet.
– Som energi- och näringsminister är hon väldigt viktig för byggmaterialindustrin men även för hela byggsektorn. Regeringens beslut kring energi och industri har stor betydelse för branschens konkurrenskraft och omställning mot fossilfrihet, säger Jenny Svärd, vd för Byggmaterialindustrierna.
Bland klara talare finns även Helena Hed, affärsområdeschef på NCC Green Industry Transformation, som kommer att diskutera hur byggsektorns aktörer arbetar tillsammans för att skala upp och nå klimatmålen.