Här händer det

LFM30 förlänger forum för Byggherrar som vill ta det hållbara byggandet från pilot till portfölj.

Tipsa om nyhet
LFM30 förlänger sitt pågående Byggherreforum fram till 2027. Forumet syftar till att utveckla och påskynda spridningen av hållbara lösningar inom bygg- och anläggningssektorn.

Vill du veta mer om Byggherreforum?

Information och anmälan

För knappt ett år sedan startade LFM30 (Lokal Färdplan Malmö 2030) upp mötesserien Byggherreforum. Detta för att stötta Byggherrar att integrera ekologisk hållbarhet i sin ordinarie verksamhet och vidareutveckla innovativa arbetssätt för att möjliggöra hållbart byggande på bred front.

– Vi vill vidareutveckla och sprida vår metodik, för att underlätta för Byggherrar att skala upp hållbara lösningar och tillämpa dem nationellt, säger Iris Dabbour, projektledare på LFM30. Genom att arbeta tillsammans med branschaktörer, kommuner och andra branschaktörer kan vi skapa en gemensam förståelse och verktyg som krävs för att driva på omställningen.

– Metodiken ska bidra till ökad förståelse mellan organisationsstruktur och val av lärandemetodik vid implementering av hållbart byggande i bygg- och fastighetssektorn.

Genom att fokusera på hela byggprocessens värdekedja vill Byggherreforum både förstärka deltagarnas innovationskraft och öka tryggheten i byggproduktionen. Bland annat ska metoder för cirkulärt byggande och gemensamma strategier för att nå klimatmålen utvecklas. För att möjliggöra detta kommer projektet arbeta med att coacha deltagande aktörer under deras innovationsresa.

Forumet har under året visat sig vara en viktig plattform för kunskapsutbyte där LFM30-aktörer tillsammans lyckats identifiera hinder och möjligheter för att nå klimatmålen.

– Det är viktigt att förstå att det är en utmaning som ingen aktör kan lösa på egen hand, säger Lotten Lundqvist från White Arkitekter. Vi behöver arbeta tätt tillsammans och skapa nya modeller för samverkan.

Projektets målsättningen att bidra till ett hållbart samhälle genom att sprida kunskap och vägledning till fler kommuner och klimatinitiativ. Ett exempel på detta är utvecklingen av utbildningsmaterial och modeller för implementering, som ska hjälpa andra aktörer att lära av LFM30-anslutna Byggherrars erfarenheter och tillämpa ekologiskt hållbara byggmetoder i sina egna projekt.

– Genom att dela erfarenheter och lära av varandra kan vi skapa förutsättningar för hållbart byggande i hela landet, säger Iris Dabbour. Vi hoppas att vår metodik kan bli en modell för andra att ta efter och bidra till de nationella klimatmålen.

Fakta:

Byggherreforum finansieras av Formas och är ett samarbete mellan LFM30, RISE, Östergötland Bygger Klimatneutralt (ÖBKN) och White Arkitekter. Det har sedan januari 2024 och förväntas pågå fram till 2027. Vid sammanlagt tio tillfällen träffas 26 Byggherrar för att samarbeta kring olika teman.

I projektets referensgrupp ingår följande:

Malmö stad, Lunds kommun, Kristianstad kommun, Linköping kommun, Norrköping kommun, Tomelilla kommun, Klimatarena Stockholm, Network for Sustainable Construction i Umeå, Sustainable Stockholm, C C C Jönköping, Gothenburg’s platform for climate-neutral construction.

Förslag till nyheter






    PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com