Stormötet gick av stapeln på Kockum fritid, för första gången. Såväl inbitna LFM30-aktiva medlemmar som förstagångsbesökare syntes i den rekordstora publiken – 160 stycken.
Syftet med Stormötet är att sammanfatta det gångna verksamhetsåret och blicka framåt mot kommande utmaningar.
Hela Stormötet spelades in och finns att beskåda på LFM30:s interna YouTube-kanal. Se dagordning samt intervjuer med deltagare nedan.
– Den är elektrisk – en känsla av kraft och engagemang. Här finns en gemensam vilja att ta sig an klimatomställningen, vilket skapar trygghet. Det är ett privilegium att få vara omgiven av pionjärer som driver på utvecklingen och omställningen av den svenska bygg-, anläggnings och förvaltningsbranschen.
– Att nästan allt är möjligt när engagerade och intelligenta människor står enade. Man påminns också om värdet av att vara nyfiken och lösningsorienterad, att inte fastna i gamla normer och föreställningar.
– Politiken ska vara en katalysator för förändring. Därför behöver vi identifiera vad som krävs för att omvandla alla dessa smarta idéer och pilotprojekt till ny branschstandard. Kanske behövs ny lagstiftning? Då måste vi påverka politiken på nationell nivå. Vi måste också använda våra lokala verktyg för att underlätta förflyttning och skärpa kraven. Och arbetet går framåt – i höstas beslutade Malmö stad att miljönämnden ska ta fram en koldioxidbudget som ska följas upp årligen. Snart kommer vi alltså få tydliga siffror över branschens utsläpp och vilka de stora utsläpparna är. Statistiken kommer hjälpa oss att rikta våra ansträngningar, öka omställningstakten och lyfta blicken från enskilda klimatneutrala projekt till större perspektiv och storskaliga mål.
Johanna Byström:
– Det har varit mycket spännande och inspirerande. Varje presentation ger något att reflektera över, trots att ämnena kanske inte alltid direkt relaterar till mitt dagliga arbete. Jag blir inspirerad att ta med mig något nytt tillbaka till jobbet, oavsett om det handlar om byggnader och eller anläggning och markplanering. Det finns alltid något värdefullt att lära.
Kristin Rydell Andersson:
– Vi är båda hållbarhetsambassadörer för Ramboll, men med bakgrund från olika orter och teknikområden. Så vi är här för att få mer kunskap om LFM30 och hur vi kan engagera oss mer. Vi har inte deltagit i något pilotprojekt än inom LFM30 men vi ser att samma krav som ställs på byggnadssektorn börjar appliceras på anläggningsområdet också. Det väcker min nyfikenhet. Jag vill veta hur vi kan utvecklas och hur LFM30 kan stärka oss inom klimatarbetet.
Johanna Byström:
– Jag vill höra mer om hur vi kan driva utvecklingen vidare inom anläggnings- och marksektorn. Som GIS-samordnare och specialist är jag också intresserad av frågor som rör datahantering. Hur kan vi till exempel integrera användningen av våra data i olika system, såsom BIM-modeller och samordningsmodeller, och därmed optimera? Det är relevant både för anläggningsprojekt och byggnadsprojekt. Jag reflekterar även över vikten av planeringen av komponenter som ligger dolda under markytan, och som är avgörande för allas klimatarbete. Det blir intressant att se hur nätverket behandlar regenerativ design.
– Jag har sett en kontinuerlig tillväxt; det är fler deltagare här nu jämfört med tidigare. Efter några år av digitala evenemang på grund av covidpandemin är det särskilt roligt att återigen kunna träffas fysiskt. Det är en härlig blandning av gamla och nya ansikten – gamla rävar som jag själv är fortfarande engagerade, fast i nya roller. Samtidigt är det uppfriskande att se att nya individer ansluter, vilket tyder på en växande nyfikenhet och att det händer saker inom medlemsföretagen. Det speglar ett ökat intresse för LFM30. Så dessa event är extremt viktiga, inte bara för det sociala värdet och nätverkande, utan också för att de visar att vi gör framsteg och skapar en struktur som driver frågan framåt och leder till konkreta resultat.
– Framstegen i de olika arbetsgrupperna, eftersom jag inte längre är operativt engagerad i det dagliga arbetet. Som styrelsemedlem får jag en överblick, och det är fascinerande att se pågående större projekt och satsningar som gagnar våra medlemsföretag. Det var också intressant att få en uppdatering kring vår position och framtidsutsikter. Det är viktigt för oss att veta vad vi satsar på inför 2024, vilka strategiska mål vi har, och vad vi väljer att fokusera på.
– Det vore nyttigt att lyfta fram fler av våra medlemmars erfarenheter. Många av dem är redan aktiva i arbetsgrupper, men det skulle vara intressant att höra mer om vad som faktiskt händer ute i medlemsföretagen. Hur har de haft nytta av det arbete som utförts? Vilka har utmaningarna varit när det gäller att implementera nya strategier? Jag har ju själv varit med och utvecklat metoder och modeller, och jag är nyfiken på om förändringarna sker så snabbt som vi förväntar oss. Om inte, varför då? Det skulle vara givande att gräva djupare och identifiera framgångsfaktorer men också att förstå vad som är hindren och var trögheten ligger i processen.