Publicerad: 9 februari 2024 08:15
Rapporten har tagits fram av aktörer inom just småhusbranschen, för att uppmärksamma och på sikt förbättra möjligheten till klimatneutralt byggande. IKANO Bostad utgör projektägare till detta arbete, och övriga involverade branschföretag är Anebyhusgruppen och OBOS. Konsultföretagen AFRY och WSP har gemensamt arbetat fram rapporten, med stöd från forskningsinstitutet RISE. Rapporten utgör en del av arbetet inom LFM30.
Det största hindret som rapporten lyfter fram är att det idag är svårt att veta vad som är rätt. Manualer och verktyg för certifieringar är såväl svåra att förstå som att tillämpa för mindre aktörer där kunskapen inte heller finns inom företaget. Detta leder i sin tur till ökade kostnader för byggprojekt, eftersom man behöver ta in konsulter och skapa utredningar. I slutändan leder detta till ökade kostnader för byggprojekt som slutkunden inte alltid är villiga att betala.
Småhusbranschen vittnar dessutom om att kravställarna inte heller tillräckligt särskiljer kraven på småhus med de krav som finns för flerfamiljshus. Småhusbranschen anser att nuvarande regler och krav för bland annat energi och klimatpåverkan är svårare för dem att uppnå, än för tillverkare av flerbostadshus.
– Vi har i denna rapport intervjuat ett flertal företagare inom småhusbranschen. De vittnar om att det idag är onödigt svårt att göra rätt. Det finns en stor vilja inom branschen att bygga klimatneutrala eller till och med klimatpositiva småhus. Därför behöver vi nu se över förutsättningarna för detta, genom att skapa mer lättförståeliga krav, som även de mindre aktörerna som finns inom just småhusbranschen har möjlighet att uppfylla, säger Erik Hjorth, projektledare WSP.
Rapporten kommer också fram till att certifieringssystem för klimatneutralitet låser in en viss teknik istället för att tillåta olika tekniska lösningar att lösa samma utmaningar. Detta leder till ett beroende av en tekniklösning som är dyr för småhus och som inte heller anses vara den bästa av branschen. På sikt hindrar även detta innovationen i branschen. Dessutom framkommer det att det saknas relevanta strukturer för erfarenhetsutbyte inom småhusbranschen.
– I nuläget saknas erfarenhetöverföring inom småhusbranschen. Detta skapar risk för ineffektivitet, och gör att den positiva utvecklingen riskerar att stanna av. Vår förhoppning är att denna rapport ska bidra till att samla branschen, och på så vis få igång ett gemensamt arbete, säger Peter Wickström, IKANO Bostad, uppdragsägare till projektet.
Rapporten visar glädjande nog att såväl branschföreträdare som kravställare önskar ökad dialog och tätare samarbete, vilket på lite sikt kan leda till större effektivitet och bättre resultat.
– Vad som känns väldigt positivt är att vi ser att det i rapporten framkommer önskemål om ökad dialog och tätare samarbeten kring hur hela branschen tillsammans kan arbeta för bättre förutsättningar. Dessa önskemål finns oavsett om du är småhusföretagare eller kravställare, avslutar Anna Nymo, projektledare AFRY.
Kontakt: