Här händer det

Urbana trädgårdshus: nytänkande boende med återvunnen grund.

Tipsa om nyhet
Kv. Biljetten, Norra Sorgenfri, Malmö – Urbana trädgårdshus med hållbarhet i fokus
Stadsradhusen i centrala Malmö får litet fotavtryck på både klimatet och marken samt odling på taken. Det innovativa och djärva projektet ska ge fler människor möjlighet till ett urbant men jordnära liv. Koljerngrunden i återvunnet glas är en av delarna som gör det möjligt.

Kvarteret Biljetten byggs i Norra Sorgenfri mitt i Malmö, ett gammalt industriområde under omvandling där nya bostäder byggs intill tegelbyggnader från sekelskiftet.

Belleville arkitektkontor och Nock Massiva Trähus vann 2019 Malmö Stads markanvisning med tolv kompakta stadsradhus som är nyskapande i flera dimensioner.

– Vi ser ett behov av fler innovativa bostadstyper i en produktion med stor likriktning. Dessutom vill vi bidra till en snabbare minskning av den stora klimatpåverkan som byggande och boende står för, säger arkitekten Jeanette Lundberg på Belleville.

Urbana trädgårdshus

– För att fler ska ha råd att bo hållbart har vi byggt kompakt, på höjden och fått in nästan dubbelt så många radhus på marken som planerat. Minskad boyta är också en klimatfråga, säger arkitekten Jeanette Lundberg på Belleville.

Stadsradhusen har tre våningar och en takvåning med studio/orangeri och odlingsbara terrasser. De gör det möjligt att odla mitt i staden, binder koldioxid och fördröjer regnvattnet vid framtida skyfall samtidigt som behovet av färskvatten minskar i odlingen. Resultatet blir ett mellanting mellan eget hus med trädgård, lägenhet och kolonilott.

– Vårt mål är att husen ska bli sitt eget kretslopp där vi tar tillvara allt som finns runtomkring oss gratis. Vi har också gått så långt vi bara kan i materialval och byggteknik för att minimera klimatpåverkan, säger Jeanette Lundberg.

Klimatanpassat från grund till nock

I jakten på de bästa klimatvalen står grunden och den bärande stommen ut som husens mest klimatpåverkande delar. Därför samarbetar Belleville med Nock som bygger hus i massivt trä, och Koljern med husgrunder av återvunnet glas.

Koljerngrunden består av Foamglas: en massa av stelnade glasbubblor som bildar lätta men starka block. De ramas in av lättbalkar i stål till en trycktålig, bärande husgrund. Klimatutsläppen är betydligt lägre än de som kommer från en betonggrund, både i tillverkningen och sett över hela livscykeln.

Foamglaset är dessutom värmeisolerande så att fossilbaserad cellplast inte behövs. Materialet åldras inte och påverkas inte av fukt.

– Sammantaget ger det en husgrund som är klimateffektiv, skyddar trästommen från fukt och förlänger hela husets tekniska livslängd. Den är cirkulär eftersom den antingen kan återanvändas som den är när husen rivs eller materialåtervinnas. Dessutom är transporterna utsläppssnåla då den bara väger 10% av en betonggrunds vikt, säger Henning Eliasson, vd för Koljern Nordic.

Fjäder-i-hatten-projekt

Ett annan centralt klimatval är stommen i korslaminerat trä från Nock Massiva Trähus. Träet är en förnyelsebar råvara som binder koldioxid, ger ett sunt inomhusklimat och har väsentligt lägre klimatpåverkan än betong. Liksom Koljerngrunden kommer det i prefabricerade moduler vilket gör det möjligt att bygga husen på bara några månader.

– Det korslaminerade träet är ett fantastiskt material med många fördelar och här tar vi helheten ytterligare ett steg med Koljerngrunden. När vi bygger i egen regi kan vi testa nya lösningar och sticka ut hakan, framförallt drar vi arbetet för att minska klimatpåverkan till sin spets. Det här blir ett fjäder-i-hatten-projekt, säger Annika Knaust, projektansvarig på Nock.

Samtliga parter i projektet är medlemmar i nätverket LFM30 som vill ta Malmö till en klimatneutral bygg- och anläggningssektor senast år 2030. Projektet ska stå färdigt i december 2021 och bli en del i nätverkets förflyttning av byggbranschen från ord till handling.

Om Koljern

Koljern® en patenterad teknologi som sammanfogar lättviktsisolering av Foamglas® med en ram av lättbalkar i stål till en bärande konstruktion. Foamglas består av 60-70% återvunnet returglas, tål mycket höga tryck och bildar en grund där betong inte behövs. Koljernelement är en ETA-godkänd, standardiserad produkt som är fuktsäker och håller högsta brandklassning med mycket goda isolervärden. Den överskrider marknadens längsta materialgaranti på 50 år.

Om Koljern Nordic AB

Koljern Nordic AB utvecklar cirkulära byggprodukter för högkvalitativa bostäder och hjälper byggbranschen uppnå klimatmålen. Koljern-elementen är kärnan i bolagets produktportfölj där fokus initialt ligger på två produktområden; koldioxidreducerande husgrunder i träfastigheter samt terrasser för flerbostadshus. Tillverkningen sker i Varberg.

Förslag till nyheter


    PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com