
Lunds universitet, LTH

Paulien Strandberg
Biträdande gruppledare
Välkommen till AG4: Klimatneutrala byggmaterial
Jag heter Anders Eriksson Modin och är arkitekt och utvecklingschef på FOJAB samt arbetsgruppsledare för arbetsgrupp 4. I rollen som AG-ledare har jag en sammankallande funktion och driver gruppens arbete framåt.
Vi träffas ungefär var fjärde vecka för att diskutera utvecklingen inom byggmaterial och minskad klimatpåverkan.
Vi delar med oss av goda exempel och erfarenheter. Normalt träffas vi digitalt via Teams, men försöker lägga in något eller några fysiska möten per år för att kunna träffas och utbyta kunskap.
Vårt främsta syfte är att höja kunskapen hos LFM30:s medlemmar kring klimatpåverkan från byggmaterial. Detta gör vi genom att ordna seminarier och ta fram underlag som stöttar och hjälper medlemmarna. Vi lyfter fram lyckade exempel där man också har med sig affären och därigenom kan visa att det som är bra för miljön också kan vara ekonomiskt hållbart.
Till min hjälp har jag arbetspaketsledare Paulien Strandberg-de Bruijn som är materialforskare på Lunds Tekniska Högskola på avdelningen byggnadsmaterial. Paulien har kopplingen till akademin och är engagerad i BioBas30 – ett nationellt kluster för biobaserade lösningar inom bygg- och anläggningsbranschen kopplat till LFM30.
Vi har återkommande aktiviteter i form av årliga materialseminarier som vi arrangerar tillsammans med AG3. Under 2024 hoppas vi på fortsatt samverkan med andra arbetsgrupper där vi kan tillsammans nöta igenom frågor från våra olika perspektiv.
Viktigt med innovationer
Om vi ska lyckas nå våra ambitiösa klimatmål behövs fler innovationer.
Varje vår samlar och lyfter vi fram de mest relevanta innovationerna från byggmaterialsidan. AG4 är en viktig instans för att nå ut med information om nya bra material och produkter till marknaden.
- Läsanvisning EPD för byggvaror
- Biobaserade byggnadsmaterial och cirkulärt byggande (version 1.4)
Författare: Paulien Strandberg-de Bruijn, Lunds universitet.
Dokumentet är en akademisk rapport kopplad till Vinnova-projektet
Klimatberäknings- affärs- och kompetensplattform för en klimatneutral
bygg- och anläggningssektor i Malmö 2030, 2019-2021. - Jämförelse av bärande stommar i trä
Författare: Urban Blomster, Södra, Dan Wilhelmsson, Wingårdhs arkitekter,
Anders Eriksson Modin, FOJAB och Josephine Karlström, Sweco.
En övergripande jämförelse av vertikalt och horisontellt bärande konstruktioner av trä. - PM – Konsten att välja konstruktör – hybridstomsystem. LFM30, AG4
Författare: Utskott – Hybridstomme
Samspel och ansvar – möjligheter och utmaningar vid utformning av hybridstomsystem – konsten att välja konstruktör

LFM30:s löften är uppdelade i detaljerade mål inom sex strategiska fokusområden, med varsin arbetsgrupp.
Delstrategi 4 inriktar sig på att stödja användningen av byggmaterial med låg klimatbelastning för att underlätta klimatoptimering i byggprojekt. Genom att samarbeta med företag inom värdekedjan, främjas användningen av hållbara materiallösningar i LFM30s pilotprojekt.
Arbetsgrupp 4 (AG4) bidrar till dessa mål genom att analysera och lyfta fram material- och designalternativ för att minska klimatpåverkan. AG:s arbete omfattar vägledning för användningen av olika trästommar, utveckling av dokument om isoleringsmaterial med ett holistiskt perspektiv, och fokus på hybridstomssystem. Deras insatser speglar gruppens motto “Rätt material på rätt plats” och visar på ett engagemang för att driva framsteg mot mer klimatneutrala byggprocesser.
I AG4 finns följande utskott:
- Värmeisoleringsmaterial
- Hybridstomsystem