Materialforum är en plattform som riktar sig framför allt till alla de materialproducenter/tillverkare som vill utöka och fördjupa sina samarbeten med de stora byggentreprenadbolagen.
Embla Winge, ledningsordförande i LFM30, Utvecklingsledare Klimat på Peab, är en av arrangörerna bakom Materialforum. Hon ser initiativet som en naturlig förlängning av LFM30:s gemensamma filosofi – nämligen vikten av att agera gemensamt.
– Materialproducenterna sitter på nyckeln till att minska bygg- och anläggningsbranschens klimatpåverkan. Frågan är för stor för byggentreprenörernas enskilda inköpsavdelningar, så vi behöver stärka våra samarbeten. Förändring är endast möjlig när bolag tänker utanför den egna verksamheten.
Alicia Requena Carrión, klimatspecialist på Skanska, också hon medarrangör, anser att material med lägre klimatpåverkan behöver bli ny branschstandard.
– Vi behöver kontinuerligt fasa in nya material med lägre klimatpåverkan. Men även hitta långsiktigt hållbara strategier som eliminerar hinder och skapar smarta lösningar. I den processen krävs ett tätt samarbete mellan olika aktörstyper.
Den första träffen av Materialforum äger rum den 17:e september, hos FOJAB Arkitekter i Malmö. Ytterligare en träff är inplanerade under 2024, och minst två under 2025.
Anders Eriksson Modin, Utvecklingschef på FOJAB och AG-ledare för Arbetsgrupp 4: Klimatneutrala byggmaterial, är en av initiativtagarna till Materialforumet. Han ser initiativet som en unik möjlighet för materialtillverkarna att, i dialog med beställarna, skapa en tydligare kravbild och en högre kostnadsmedvetenhet kring klimatomställning.
– Om vi ska lyckas minska vår klimatpåverkan kan vi inte räkna oss hela vägen i mål. I slutändan handlar det om vad vi väljer att bygga med – alltså måste vi jobba med material och design.
På den inledande workshopen hoppas arrangörerna identifiera gemensamma utmaningar som hindrar aktörstyperna från att ställa om till en helt fossilfri materialkedja.
– Materialproducenternas får gärna förtydliga önskemål och behov kring den egna förflyttningen. Det kan handla om garantier, löften om framtida affärer, delfinansiering, ökat och fördjupat samarbete, kravställning avseende produktutveckling, kravställning avseende val av drivmedel eller energislag, berättar Anders Eriksson Modin, och fortsätter:
– Första träffen blir en temperaturmätare på branschen. Ett tillfälle att diskutera frågor kopplat till produktion, energislag, logistiskoptimering och resurshushållning.
Också Embla Winge ser Materialforum som en del av en större helhet.
– Vi vill hitta vägar framåt i gemensamma processer. Förändringen bör drivas på flera fronter samtidigt, helst genom nationella forum. Nu siktar vi på att skapa en reell åtgärdsplan för att minska materialens klimatpåverkan. Då får vi rätt förutsättningar för att driva produktionsprocesserna mot nettonoll.