Här händer det

Nu är LFM30:s Resultatrapport för 2023 här.

Tipsa om nyhet
LFM30:s årliga klimatredovisning visar att många medlemmar gör framsteg i sitt klimatarbete. Samtidigt framkommer behov av förbättrad rapportering och tydligare kommunikation.

Ladda ned årets Rapport

Här hittar du PDF:n.

LFM30 har många projekt på gång som angriper de problem och möjligheter som framkommer i Resultatrapporten. Anmäl dig redan idag!

  1. Materialforum: Ett dialogforum som vi vill på sikt ska leda till en konkret åtgärdsplan för att minska klimatbelastningen för våra material.
    Läs mer 👉
  1. B.Y.O.B. (Bring Your Own Boss): Ett dialogforum för medlemsbolagens chefer. Forumet syftar till att förankra klimatomställningen på en högre strategisk nivå hos bolagen.
    (TBA)
  1. Byggherreforum (From Scope to Scale): LFM30:s byggherrar har avgett löftet att påbörja ett pilotprojekt innan 2025. I klimatredovisningen ingår att rapportera pilotprojekt och övriga projekt i Malmö. Genom Byggherreforum kan byggherrarna lära av varandras pilotprojekt, utbyta kunskaper och erfarenheter, samtligt som projektgruppen tar in experter inom området. Detta ska mynna ut i uppskalning från pilot till storskaligt klimatneutralt byggande i Malmö.
    Läs mer 👉
  2. LFM30:s arbetsgrupper och utskott: Det självklara forumet för att engagera sig i LFM30. Gå med i en arbetsgrupp med det fokusområdet som intresserar dig och ta del av den kunskap som utvecklas och sprids i samverkan med andra.
    Läs mer på LFM30:s intranät 👉
  1. Stark drivkraft hos medlemmar att minska klimatavtrycket: Många av LFM30 medlemmar arbetar aktivt med att beräkna och minska sina koldioxidutsläpp. 40 av 50 byggherrar och entreprenörer samt 29 av 33 materialleverantörer uppger att de beräknar sina utsläpp och implementerar åtgärder för att minska dem. Flera projekt ligger dessutom under LFM30 målgränsvärden.
  2. Behov av förbättrad rapportering och kommunikation: Det finns ett glapp mellan antalet projekt som rapporteras in till LFM30 och det faktiska antalet byggprojekt i staden. LFM30 behöver förbättra kommunikationen och vara tydligare med vilka projekt som ska rapporteras in. Anslutna byggherrar uppmanas att prioritera rapporteringen.
  3. Ökad medvetenhet och intern organisering kring hållbarhet: Medlemmar har blivit mer medvetna om klimat- och hållbarhetsfrågor och har börjat etablera interna arbetsgrupper och nätverk, ofta med stöd från ledningen, för att sprida kunskap och dra nytta av LFM30 resurser.
  4. Förbättringspotential inom förvaltning och befintliga byggnader: Fastighetsägare har stora möjlighet kring att minska klimatpåverkan i befintliga byggnader. Mycket bra arbete görs redan men oftast saknas mätning och rapportering av dessa insatser. Inom LFM30 finns stöd och kunskap genom verktyg som t.e.x Klimatstegen.

Lokal Färdplan Malmö 2030 (LFM30) följer varje år upp sina medlemmars klimatlöfte genom sin årliga klimatredovisning. I årets klimatredovisningsenkät, som samlade in data från år 2023, fick medlemmarna rapportera övergripande aktiviteter på företagsnivå samt klimatprestanda i konkreta bygg och anläggningsprojekt. I år har för första gången klimatredovisningen mynnat ut i en rapport, där LFM30 redogör för medlemmarnas inrapporterade förflyttning under 2023.

I rapporten framkommer det att det fortsatt finns en stark vilja bland medlemmarna att sänka sitt klimatavtryck. Av de svarande byggherrarna och entreprenörerna uppgav 80 procent att de beräknar sina koldioxidutsläpp och vidtar åtgärder för att minska dem. På samma sätt arbetar majoriteten av materialleverantörerna med att minska sina utsläpp att beräkna klimatbelastningen och upprätta EPD:er (Environmental Product Declarations) på sina produkter.

– LFM30 har varit ett viktigt forum för det lokala klimatarbetet. Våra medlemmar har använt arbetsgrupper, kunskapsbanker och forum som verktyg för att fördjupa sitt klimatarbete och sänka sitt klimatavtryck, berättar Amanda Filipsson och Iris Dabbour, projektledare på LFM30 och ansvariga för sammanställning och analys av årets resultat.

För få inrapporterade projekt

Trots positiva resultat pekar redovisningen även på utmaningar. Flera flerbostadshusprojekt i systemhandlingsskedet visar en högre klimatbelastning än väntat, och det finns en diskrepans mellan antalet projekt som rapporteras in till LFM30 jämfört med hur många projekt som faktiskt byggs i Malmö. Amanda poängterar att LFM30 behöver bli tydligare i sin kommunikation och att byggherrarna behöver beräkna och rapportera in sina projekt.

– Vi ser ett glapp mellan antalet projekt som inrapporteras till oss och det faktiska antalet som byggs i staden. Här behöver vi på LFM30 bli tydligare i vår kommunikation och mer synkade i våra avgränsningar för att göra det enklare att rapportera in data i klimatredovisningen, fortsätter Amanda Filipsson.

Som ett resultat av diskrepansen mellan antalet projekt som rapporterats in och det som faktiskt byggs i Malmö idag har ett arbete påbörjats kring förtydligande av löftet som våra medlemmar signerat, säger Embla Winge, PEAB, ordförande i ledningsgruppen. Detta arbete ska vara klart till LFM30:s Stormöte, i december. Förhoppningen är att nästa års rapporteringen bättre kommer spegla antalet projekt i testbädd Malmö.

Förvaltningsbranschen är på banan

I rapporten framkommer också att några förvaltare börjat använda sig av metoden Klimatstegen. Positivt, menar rapportförfattarna, men det är viktigt att ännu fler att hakar på och börjar utnyttjar möjligheterna med verktyget. Enligt Iris Dabbour utförs redan mycket bra arbete men det är viktigt att detta rapporteras in.

– Vi vet att värdefullt arbete sker löpande, men detta behöver också mätas och bokföras. Klimatstegen är ett utmärkt verktyg och där kan LFM30 bistå med tips och kunskap om hur den kan användas, säger Iris Dabbour.

En användarvänlig redovisning

För att förbättra kommande klimatredovisningar planerar LFM30 att göra enkäten mer användarvänlig och fokusera mer på konkretaaktiviteter hos medlemsbolagen. Målet är att klimatredovisningen ska vara enkel att genomföra samtidigt som den ger en tydlig bild av medlemsbolagens klimatarbete.

– Vi kommer att utveckla 2025 års klimatredovisningsenkät för att göra den ännu enklare och tydligare, med större fokus på konkreta aktiviteter. Vi vill att medlemmarna som en del av sin arbetstid ska kunna vara aktiva i våra arbetsgrupper och events, säger Iris Dabbour.

Amanda och Iris har också noterat att medlemmarna fått ökad medvetenhet kring klimat och hållbarhet, vilket resulterat i att flera företag etablerat interna arbetsgrupper och nätverk för att sprida kunskap. De positiva överraskningarna från årets redovisning inkluderar det intensifierade miljöarbetet från materialleverantörerna, där 29 av 33 rapporterar att de beräknar klimatpåverkan av sina produkter eller har EPD.

LFM30 fortsätter att vara en viktig plattform för lokala aktörer som vill minska sitt klimatavtryck och bidra till en hållbar framtid i Malmö.

Förslag till nyheter






    PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com